Деца си играят пред лагера във "Военна рампа". Снимка: БулФото

Липсата на постоянна лекарска грижа в лагера във "Военна рампа" е тежък проблем, смятат майки, настанени в центъра за бежанци в квартала.

Днес те са се срещнали с председателя на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Ева Жечева, съобщават от пресцентъра на агенцията.

Според тях е необходимо да има постоянно присъствие на лекар и медицинска сестра в лагера, за да следят здравословното състояние на децата, някои от които са с хронични заболявания.

В центъра за настаняване на бежанци във "Военна рампа" живеят 310 деца с родителите си.

Майките споделили още, че има достатъчно храна, но условията за приготвянето й не са добри и се налага да включват котлони и печки на земята, което създава опасност за децата.

В момента нито едно дете от центъра не посещава училище. До няколко дни е предвидено да започнат занятия на английски език, като за целта вече има готова класна стая, набавени са и необходимите учебници и тетрадки.

Ева Жечева се е ангажирала да разговаря през следващата седмица с представители на Министерството на образованието и науката и на висшите училища, с които да обсъди организирането на обучение на децата по български език от студенти-доброволци.

С Министерството на младежта и спорта Жечева ще има разговори за осигуряване на спортни уреди и съоръжения, подходящи за двора, тъй като във физкултурния салон са настанени семейства и той не може да се ползва за спортни игри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase