Паметникът на Патриарх Евтимий в момента е опакован. Снимка: Булфото

В средата на октомври ще завърши обновяването на пространството около паметника на Свети Патриарх Евтимий в столицата.

Стойността на проекта за реконструкция е около 214 хил.лв., осигурени от бюджета на Столичната община, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонтните дейности около паметника.

В момента се поставя настилка от гранитни плочи в два цвята, ще има художествено осветяване на паметника и декоративна растителност, озеленени площи, чешма от гранитни масиви, посочи столичният градоначалник.

Освен това около паметника на Попа се предвиждат и рампи за детски колички и за хора с увреждания.

Допълнително ще се ремонтира и част от тротоара по бул. "Васил Левски", предстои и засаждането на нови над 30 дървета в района, допълни Фандъкова.

Тя посочи, че от 1 октомври е започнало монтирането на фенерите в Борисовата градина, част от много голям проект, койтоще включва и видеонаблюдение на парка. Тези дейности трябва да приключат до края на ноември.

По повод на състоянието на светофарната уредба в столицата кметът на София каза, че от 15 дни по нейно нареждане се извършва наблюдение, описание и подмяна на част от светофарите.

След като излезе резултатът от проверката, от общината ще могат да кажат колко от светофарите са стари и трябва да бъдат подменени.

Фандъкова припомни, че ремонтът на кръстовището при Телевизионната кула трябва да бъде готов в края на ноември, а до края на годината се очаква да приключи и изграждането на кръстовището на бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и бул. "Георги Нови Софийски".

 Следващата година се планира да започне изпълнението на още две кръстовища - на булевардите "България" и "Гешов", както и на Семинарията, припомни столичният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase