Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

Над 6500 заявления са подадени за паркиране “синята" и "зелената" зона в центъра на столицата, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По нейни думи 4500 стикера са платени, а  одобрените заявления на гражданите са около 5500.

Днес изтече гратисният период, в които живеещите в центъра на града можеха да паркират без винетките. Новите правила за паркиране предизвикаха вълна от недоволство сред гражданите на столицата, които поискаха отмяна на решението на Столичния общински съвет.

То влезе в сила на 1 септември и раздели центъра на София на "синя" и "зелена" зона, като таксата за паркиране в синята беше увеличена на 2 лева на час. Жителите на центъра също вече заплащат по-голяма сума, за да могат да паркират пред домовете си.

Според Фандъкова наредбата вече дава резултат и  сега в идеалния център има достатъчно свободни места за паркиране.

Нормативните документи никога не могат да бъдат идеални, но трябва да се защити принципът, който очевидно дава резултат, посочи Фандъкова.

По думите й целта е възможно повече да се разтовари центърът чрез буферните паркинги и градския транспорт. Паркирането обаче не е услуга от първа необходимост, а удобство, което всеки може да прецени дали да използва, каза още кметът на столицата.

Днес ще се проведе пореден протест "Не на данък паркинг“. То ще започне   от 18.30 часа, на пл. "Славейков" в София.

От движение "Днес" искат Общинският съвет да отмени приетите правила за паркиране в центъра на града, както и прозрачността при управление на средствата, събирани от обществени услуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase