Вече над 400 души участват в гасенето на пожара на Витоша. Снимка: БТА

България отказа предложената от Израел помощ за овладяване на горящия вече трети ден пожар на резервата „Бистришко Бранище“ на Витоша, съобщиха от МВР.

Премиерът Бойко Борисов по-рано днес се договори с израелския си колега Бенямин Нетаняху да бъдат изпратени два самолета за овладяването на стихията, но сега... Ще се справяме сами.

Тази уговорка стана факт само ден, след като земеделският министър Мирослав Найденов отрече властите да имат нужда от чуждестранна помощ за овладяване на огнената стихия в планината до столицата.

Още по темата

Страната ни благодари на Израел за бързата реакция, както и на всички партньори, отзовали се на запитването за помощ, но тя вече не е необходима. 

Огнищата в района на “Бистришко бранище” са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки.

По оценка на Оперативния щаб българските противопожарни екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията.

Вече над 400 души участват в гасенето.

От първоначално обхванатите от пламъците в неделя 45-50 дка, площта на пожара днес се утрои - до 150 дка.

По-рано пожарникарите се опасяваха, че огнената стихия може да обхване младата гора в резервата Бистришко бранище. Впоследствие обаче стана ясно, че тази опасност е предотвратена.

Жилищни сгради засега също не са застрашени.

„Опасност за населението към този момент няма“, увери главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe