Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия е установила, че броят на подписите на гласували избиратели в изборите за кмет в неделя в София са с 30 000 повече от пликовете с бюлетини, пуснати в урните.

"Изборните резултатите се обявяват на базата на бюлетините, намерени в избирателнитe урни", коментира председателят на Областната избирателна комисия (ОИК) - София Дияна Зулчева.

Зулчева каза, че според методологията за приемане на секционните проколи в точка 5 в тях ("брой на гласувалите
избиратели според подписите") трябва да има число, което е равно или по-голямо от посоченото в точка 8 в тях ("брой на гласувалите избиратели според намерените пликове").

По думите й причина за разликата между броя на пликовете и броя на подписите е вписването от страна на някои комисии в точка 5 на протокола на Секционна избирателна комисия (СИК) на броя на избирателите според избирателния списък, което не влияе по никакъв начин на изборния резултат.

"Средно по около 1000 са вписаните в избирателни списъци в столичните СИК, така че и 30 от общо 1424 секционни комисии в столицата да са направили тази грешка, числото се получава толкова голямо", коментира Зулчева.

"Тази грешка съществува при всички избори, но ние няма как да караме комисии да коригират числото, тъй като няма изискване то да е равно на броя на бюлетините, а се посочва, че може и да е по-голямо.

Валидни за изборите са резултатите след преброяването на бюлетините, намерени в пликовете след отварянето на изборната урна", обясни Зулчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase