Фирма „Заубермахер” няма да започне почистването на София от 1 март тази година, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на Столична община, с което австрийската фирма беше определена за нов концесионер по чистотата в столицата.

В решението на КЗК е записано, че общината трябва отново да се върне в изходна позиция – да разгледа, оцени и класира офертите на тримата кандидати за почистване на районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица".

Така се уважава жалбата на един от участниците в конкурса – консорциума "Титан Чистота София".

„Титан” бяха отстранени от процедурата с оправданието, че не са обосновали цените си, които бяха най-ниските от трите оферти.

През ноември миналата година, докато течеше конкурсът, “Титан“ поискаха дори по-ниски цени от досегашния концесионер по чистотата – “Новера“.

Според решението на КЗК не може да се приеме доводът на Столичната община, че в писмената обосновка, представена от “Титан“, липсват параметрите на ценообразуването.

КЗК обяви за неоснователен и мотивът, че консорциумът е защитил по един и същи начин цените си за районите "Люлин", "Младост", "Витоша, "Овча купел" и "Триадица", а е предложил различни стойности на дейностите.

Така не е ясно дали в срок ще бъде проведен нов конкурс и ще бъде избран нов концесионер, или ще последва нова криза с боклука в столицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase