В Суходол  отмениха родовия си събор заради протестите срещу складирането на софийския боклук на сметището в квартала.

Председателят на "Сдружение за защита здравето на хората в Суходол" Венцислав Божилов заяви пред събралите се жители на квартала, че се поставя край на мирните протести.

"Обявяваме открит фронт срещу всички престъпници, облечени във власт - министри, зам.министри, кметове и еврокомисарчета и евродепутатчета, които прокарват бизнес интереси на бизнес среди от Европа", каза още Божилов.

По думите му предстоят обществени обсъждания за повторното отваряне на първа клетка на депото, на които обаче ще бъдат поканени само "клакьори", а не истинските жители на Суходол.

Божилов обяви и намерението на сдружението да заведе дела в българския и европейския съд срещу еврокомисарите от Генерална дирекция "Околна среда" към Европейската Комисия Джордж Кремлис и Реналдо Мандметс заради "напремерените им приказки".

Дела ще има и срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Столична община.

Жителите на Суходол припомниха, че миналата година е било обещано депото за отпадъци да бъде отворено само за една година.

Dnes.bg припомня, че на 15 ноември 2007 година сметището в Суходол бе отново отворено след решение на кабинета.

Последваха седмици на протести на жителите в Суходол, а за да понижат напрежението, МВР изпрати полиция и жандармерия в квартала.

В началото на юли около 50 жители на Суходол отново се събраха в центъра на квартала, за да протестират срещу депото за софийския боклук, разположен там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase