Софийските квартали "Младост", "Драгалевци", "Симеоново", "Бистрица" са най-потърпевши от замърсяването на комбината "Кремиковци", стана ясно по време на дискусия, организирана от екоорганизации.

Участниците в дискусията поискаха да се осъвременят данните за замърсяването с отровни вещества от "Кремиковци".

Според представителя на партия "Зелена България" Борис Касиков комбинатът трябва да бъде затворен незабавно, а прокуратурата да се самосезира за вредите от него върху здравето на хората в региона.

Касиков изтъкна, че филтрите в ТЕЦ Марица Изток 3 се пускат ръчно само когато има проверка и никой не може да гарантира, че това няма да се случи и с "Кремиковци".

Той припомни, че сегашният собственик на комбината има ангажимент да инвестира 320 млн. лева и да приведе предприятието в съответствие с екологичните изисквания.

Според еколозите само мит е говоренето, че комбинатът създава заетост в региона, тъй като голяма част от работниците пътуват от Пернишко, Благоевградско или Врачанско.

Проф. Мария Златева, председател на експертния съвет на сдружение "Зелен алианс" посочи, че замърсяването от "Кремиковци" е много по-силно от това след аварията в Чернобил.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase