По предложение на общината, правителството реши да отвори сметището в Суходол, стана ясно  след заседанието на Министерския съвет.

До това решение се стигна, след като дни наред от Столичната община ни уверяваха как имало пет алтернативни варианта за изход от кризата със столичния боклук. Така и не ги разбрахме обаче.

Изходът май беше предизвестен, след ултимативното искане на още пари от общината под тепетата/ Пловдив/, за да пусне още малко софийски боклук на сметището в Цалапица, и след категоричния отказ на жителите на Горни Богров да допуснат боклукчийските камиони до селото.

А иначе ни уверяваха, че имало пари, даже европейците били готови да съфинансират строежа на завод за боклука, ама той щял да бъде готов някъде към...

Сега чакаме да видим какво ще се случи, спомняме си първите протести в Суходол, а те започнаха през далечната вече 2001 г.

Тогава жители на Суходол, Мало Бучино и Банкя блокираха пътя към депото. Камиони, пълни с боклук, с дни чакаха да разтоварят вонята.

За да ги омилостиви, през 2002 г. Столичният общински съвет реши да „облагороди“ Суходол като компенсация за неудобството от близостта на сметището.

В Суходол го чакаха /облагородяването/ до септември, когато с жива верига блокираха подстъпите към градското сметище.

След дълги преговори кметът Софиянски отваря сметището отново.

Студената зима на 2005-та води нови протести и блокади. Суходолчани, недоволни, че столичани решили още една година да изхвърлят боклука си на сметището, пък им били обещали да го затворят.

Е, то обещанието не е като даването.

Месеци наред София е зарита в боклуци. След няколко безуспешни опита за споразумение, общинарите решават сметището да бъде закрито във възможно най-кратък срок.

През юли срокът идва, но тогава сме в кампания - изборна, за парламент, а кметът /Ст. Софиянски/ е кандидат за депутат.

Камионите стоят пред Суходол, лятото е горещо, кофите са зарити с отпадъци.

Започва дезинфекция на контейнерите за отпадъци, София е пред епидемия.

В ранните часове на 8.07.2005 г. полицаи и жандармеристи пробиват със сила блокадата на жителите на Суходол и отварят пътя на камионите.

Всички подстъпи към квартала са блокирани от полицейски патрули.

През септември 2005-та Столичната община все пак спазва обещанието си и затваря сметището.

А сега накъде? През октомври правителството предлага на общините Пловдив и Карлово да финансира техни проекти за около 57 млн. лв. срещу това да приемат на своя територия част от балирания боклук на столицата.

Камионите с бали тръгват в южна посока, но както се оказа - за кратко. Сега отново ще потеглят към Суходол.

Пак май се задават протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase