Майки на малки деца организираха шествие до Столичната община в знак на протест срещу недостига на места в детските градини.

Родителите изпратиха отворено писмо до кмета Бойко Борисов и до Столичния общински съвет.

В него настояват за разкриването на нови места за децата в общинските детски заведения, за изграждането на нови градини и ясли, за разширяване на съществуващата база, вместо да се повишава броят на децата в групите.

Родителите искат да се въведе по-добра организация на работа в детските заведения, като бъдат намалени летните отпуски и се спазва работното време.

Те предлагат да бъде създаден електронен регистър за подаване на молбите за приема в детските заведения, както и да има прозрачност при приемането на децата.

Майките настояват също за увеличаване броя на детските площадки и за адекватното им поддържане.

На свои ред зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова заяви, че тази година няма да бъдат удовлетворени 3000 заявления за постъпване на деца в детски градини.

Проблемът, според нея е наследен от предишните администрации, тъй като 20 детски градини в София са закрити най-вече заради реституирането на сградите им.

Прокуратурата е сезирана заради замяната на сгради на детски градини за жилища в кварталите "Дружба", "Младост 1" и "Лозенец".

Фандъкова допълни, че за 2006 година чрез различни способи - на уплътняване на групи, освобождаване на помещения в детски градини от наемателите им - са били разкрити 1500 нови места.

Тази година ще започне строителството на две изцяло нови детски градини - в кварталите "Красно село" и "Левски".

В момента в детските градини на Столичната община се обучават 31 хиляди деца.

По-големият проблем, според Фандъкова е издръжката на едно дете в детска градина, която е 160 лева, като 40 лева от тях се плащат от родителите, а останалите се осигуряват от бюджета на София.

Йорданка Фандъкова обеща този година да бъде пресечена практиката на цялостен "летен отпуск" на детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase