Главният прокурор Борис Велчев подписа искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщиха от прокуратурата.

Наказателното преследване е за лъжесвидетелстване, подбуждане към лъжесвидетелстване и спомагане на лице, извършило престъпление, да избегне наказателно преследване. Става дума за инцидента на автомагистрала "Тракия" на 7 април вечерта, при който пострада 22-годишният Явор Доков.

В мотивите си Велчев е посочил, че на 8 април 2006 г. Сидеров съзнателно и писмено е потвърдил неистина: че около 23 часа на 7 април в отсечката Пазарджик-Траянови врата, на около 10-15 км. преди тунела, ги е засякъл червен Форд-микробус и известно време не позволявал да го изпреварят, танцувайки пред тях.

След като все пак тръгнали да го изпреварват, Фордът ги притиснал отдясно и започнал да ги изтласква към мантинелата. Шофиращият Павел Чернев овладял колата и успял да излезе напред и да продължи без спиране до София, твърди в показанията си Сидеров.

На 8 април в София той умишлено е подбудил народния представител Павел Михайлов Чернев, при условията на продължавано престъпление, съзнателно, устно и писмено да потвърди неистина, се казва в мотивите на главния прокурор.

В мотивите си главният прокурор е написал още, че Сидеров е помогнал на Любомир Павлов Бакърджиев /неговия шофьор/, извършил хулиганска проява, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказан, без да се е споразумял с него преди да е извършил самото престъпление, като осуетил съобщаването от Бакърджиев на органите на МВР за инцидента.

Сидеров е направил недостоверно оплакване пред министъра на вътрешните работи на Република България, като укрил престъпните деяния на Бакърджиев и подбудил народния представител Павел Михайлов Чернев да лъжесвидетелства, за да прикрие деянията на Бакърджиев, който е извършил престъпленията в изпитателния срок на влязла в сила осъдителна присъда.

Главният прокурор е уважил искането на столичния си колега Бойко Найденов, който в сряда изпрати писмо до Велчев за свалянето на депутатските протекции на лидера на „Атака“.

В коментар на искането на имунитета му, Сидеров обяви, че обвиненията срещу него няма как да издържат в съда, защото не е дал показания пред дознател или следовател и допълни, че целта била да се всява смут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase