Снимка: София Филм Фест

"Човек не бива да се наказва за грешките на другите" - това е житейската философия на Иржи Менцел – чешкият режисьор, който отново е гост на София Филм Фест, за да получи титлата „Доктор хонорис кауза” от НАТФИЗ, да представи новия си филм „Донжуановците” и да поговори със зрителите и за другата своя творба от фестивалната програма – забранения „Чучулиги на конец”.

Носителят на Наградата на София от София Филм Фест 2007 режисьор сподели, че в „Донжуановците” има известен автобиографичен елемент, но причините този филм да се появи, са две: от една страна, е получил поръчка от продуцент за нов филм, а от друга – страшно обича операта от Моцарт „Дон Жуан” и винаги с удоволствие гледа нейни постановки.

Възстановка на част от ексцентричните постановки са включени във филма, в който се пее толкова, колкото се и играе. Зрителите в София приеха изключително възторжено „Донжуановците”, но Менцел сподели, че в Чехия голяма част от критиците искат със своите рецензии да докажат, че са по-умни от глупака, който го е заснел.

Режисьорът не обръща внимание на подобни писания и въпреки че забелязва около себе си много неща, които не му харесват, отдавна е взел решение да не се тревожи, защото с „тревогата човек наказва себе си за грешките на другите”.

Режисьорът, който е бил в България неведнъж и за да поставя пиеси в театъра, сподели, че една от главните причини да се връща тук, са българските актьори, с които е работил – деликатни и забележителни личности, като Иван Бърнев, когото покани за главната роля в „Обслужвах краля на Англия”.

А на въпроса как се правят филми, носителят на „Оскар” отговори: „Учил съм за това четири години и още не знам как се правят филми. Всеки път е различно. Най-важното е да сте достатъчно смел, за да убедите някой продуцент да инвестира във вас. Като цяло, година и половина разработвате тема, пишете сценарий, събирате екип, снимате, отивате на премиерата, а като прочетете какво са написали критиците, ви се приисква никога повече да не снимате”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase