Кинокритикът Петя Александрова. Снимка: София Филм Фест

На 5 март журито на късометражния конкурс на 17-ия София Филм Фест имаше възможност да се срещне с режисьорите на филмите, които се състезават в него. В ресторант РУБАЯТ кинокритикът доц. Петя Александрова, представител на журито, официално откри първата им прожекция, която се състоя в тесен кръг.

В тазгодишната късометражна състезателна програма присъстват 12 заглавия, измежду които 7 игрални, 4 анимационни и един документален. За някои от филмите („Без заглавие” на Иван Москов, „Дебют” на Андрей Христозов, „Сътворение” на Йоана Александрова) това беше дебют на голям екран.

Повечето от режисьорите в конкурса на София Филм Фест обаче отдавна не са дебютанти – нито с филмите си, нито с присъствието по фестивали. Сред заглавията намериха място и вече популярни филми като „Парафиненият принц” на Павел Веснаков (награда от „Златна роза”, „В двореца”-Блачик и Сараево), „Скок” на Петър Вълчанов (награда от Клермон-Феран) и „В час с Ботев” на Деян Барарев, който напоследък успя да предизвика оживена дискусия не само сред кинообщността, но и сред футболни запалянковци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase