Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов разказа какво ни очаква на тазгодишното издание. Снимка: Булфото

Десет дни ни делят от най-мащабното международно киносъбитие в България. За 17-та поредна година София Филм Фест ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на голямото кино.

В света на седмото изкуство може да се потопим от 7 до 17 март, като има и предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дом на киното. Също така допълнителна програма има в Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции ще продължат до 7 април в Дома на киното.

Както всяка година филмовите предложения са многобройни. Може да избираме от над 200 игрални, документални и късометражни филма. Селектираните творби ще бъдат показани в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм и други.

Гостите, които привлече фестивала също са много. Сред тях е световно известният режисьор Коста-Гаврас, носител на множество награди от престижни фестивали, сред които „Оскар”, „Златна палма” и „Златна мечка”. У нас той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството.

Броени дни след като навърши 80-години, Гаврас ще представи последния си филм „Капитал”, номиниран за „Златна раковина” от фестивала в Сан Себастиан ’12.

Наградата на София ще бъде връчена на още четирима творци: българина Ицхак Финци, любим актьор на поколения зрители, с над 70 филмови роли в кариерата си („Преброяване на дивите зайци” и късометражната премиера „Вера” ще бъдат представени на специална прожекция в Дома на киното), холандеца Йос Стелинг, сценарист, продуцент и режисьор, председател на журито на 12-ия София Филм Фест, който ще представи пред фестивалната публика най-новия си филм „Момичето и Смъртта”, и италианците Паоло и Виторио Тавиани, едни от живите легенди на световното кино, отличени с множество италиански и международни награди. Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят в София носителя на „Златна мечка” от Берлинале ’12 „Цезар трябва да умре”. Със съдействието на Италианския културен институт в програмата на СФФ 2013 е включена и ретроспектива от 13 заглавия на братя Тавиани.

Официално началото по традиция ще бъде поставено в зала 1 на НДК с документалния филм на Любомир Младенов „Витоша”.

Шедьовърът на Михаел Ханеке „Любов” ще даде крайния акорд на голямото събитие. Филмът е носител на „Оскар” за чуждоезичен филм и номиниран в още 4 категории, носител на „Златна палма” в Кан ’12, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 „Сазар”-а, 2 награди БАФТА и 4 награди на Европейската филмова академия.

През 2013 година към групата на фестивалните кина се присъедини Червената къща – Домът на документалното кино на СФФ. На 10 март там ще бъде официалното откриване на документалния конкурс с чешкия филм „Лична вселена” на Хелена Тршестикова, чиито филм „Рене” получи първата награда за най-добър документален филм на СФФ през 2009 година.

През 2013 за първи път наградата за най-добър филм в това състезание ще бъде осигурена от международния кинофестивал „Милениум”, а за втора поредна година в рамките на СФФ ще бъде представена и специална програма от заглавия, избрани от документалния фестивал в Брюксел. Шестте кинотворби също ще имат прожекции в Червената къща.

За първи път ще бъде присъдена Награда за най-добър български късометражен филм, която се осигурява от Фондация „Роберт Бош”, „Чучков Брадърс”, „Камера” и LVT. Селекционната комисия в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик, и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата Jameson за 2012, определи 12-те финалиста в конкурса. Кой от филмите ще получи наградата за 2013 – това ще прецени международното жури.

В рамките на 17-ия София Филм Фест публиката ще преживее за първи път на 3D вълнуващи природни картини, приключения из животинския свят и екстремни забавления от телевизионната вселена на Нешънъл Джиографик. „Боен клуб – Азия”, „Бялата мечка”, „Извънземни от дъното – Огънят на сътворението” и „Сурикати” ще очакват своята любознателна публика в Дома на киното, което отвори врати след ремонта с нов дигитален и 3D образ. Специален гост ще бъде авторът на „Бялата мечка” Адам Равеч - режисьор, водолаз, пътешественик, изследовател на дивата природа, участник в много проекти, отвели го до най-отдалечените краища на земята.

Е, не остана много време. Подобен фестивал, превърнал се в традиция у нас, събира голямото кино, превръщайки го за зрителите в даденост. Все пак не е, а толкова плътната програма дава шанс на всеки да открие своята история и да я съпреживее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase