Жеги и бури ни връхлетяха през този месец. Каква е причината за природните аномалии и какво време да очакваме през юли? За кого са най-опасни горещините и до кога ще продължат жегите?
 
"Няма нищо по-нормално от това сега да има жеги, защото се намираме в сезона, в който трябва да ги има. Те ще продължат, както всяка година - до септември месец", каза климатологът Симеон Матев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че през юли тази година ще има разнообразно време и добави, че юни е най-дъждовният месец в нашата страна.
 
"В по-голямата част от страната валежите през изминалия месец са над нормата. Дори на места от страната достигат до 3-4 пъти над установените норми. 2/3 от месеца ни предложи хладно време, но последните десет дни компенсираха цялата тази хлад, която се беше насъбрала", уточни той.
 
Според климатолога юли ще започне с горещо време и температури до 38 градуса.
 
"Сега са най-дългите дни в годината, Земята може да понесе такива горещини. Месецът за голяма част от страната ще бъде със средни температури - малко над нормата. Очакваните отклонения са с 1,5-2 градуса над тази норма за западните райони. В Източна България и по Черноморието очакванията са температурите да бъдат в норма", каза още Матев.
 
Климатологът сподели, че минималните температури са между 13 и 20 градуса, а максималните от 28 до 34 градуса и подълни, че по-неприятни ще бъдат дългите и сухи периоди, които ни очакват през юли.
 
"Ще има и краткотрайни валежи, от т.нар петнист характер. Може някои региони да останат на сухо, а в други да повали по-сериозно. Има условия и за градушки. В Северна България и Рило-Родопската област не е изключено на места да има и по-интензивни превалявания, придружени от градушки", добави той.
 
Матев сподели, че се очакват ново захлаждане с превалявания и температури под нормата в началото на следващата седмица.
 
"Аномалията представлява отклонение от нормата. Времето рядко е в норма. Винаги имаме някакво отклонения. По-неприятни са, когато се редуват в близко време аномалии с противоположни знаци", категоричен е климатологът.
 
По думите му горещините, които наблюдаваме тези дни, са съпроводени с висока влажност на въздуха, което от своя страна кара хората да усещат тези горещини по-неприятно.
 
"Тези горещини са най-опасни за хората със сърдечно-съдови проблеми, защото жегите имат влияние върху кръвоносните съдове", добави той.
 
Относно това дали в България може да очакваме торнадо, като това, което се имаше в Чехия, климатологът е категоричен, че подобна възможност не е изключена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase