Комунизъм или пазарна икономика?
Комунизъм или пазарна икономика?
На графиката ясно се вижда до къде довежда дългосрочно плановата икономика и държавната собственост. Северна Корея за поледните 60 години не е напреднала изобщо, а население гладува и изнемогва. В същотото време благодарение на частната инициатива Южна Корея стана една от най-богатите държави в света!
В Българи пазарната икономика безспорно не работи добре, но отговорът на тези проблеми не би трябвало да е национализация, както искат много хора, а регулация на пазара и истинска конкуренция! Снимка: Стефан | 09 апр 2013 10:37
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
155
16858
30
19
Напиши коментар Коментари
64
4
 
1
 
! Отговори
Студент преди 11 години
Ако обаче се покаже графиката на инфлацията, където през 80те години стига до 30% и се игнорират няколкото супер богати хора в Южна Кореа, може да се окаже, че средностатистическия севернокореец има по-добър стандарт на живот.. Не че съм фен на цензурата и комунистическите изкривявания, но просто има и друга гледна точка.
63
0
 
2
 
! Отговори
Гиганта преди 11 години
Интересни типове икономика ?! Примерно какъв е типът-комунизъм. Досега си мислех, че е обществен строй, ама тип икономика-не ! И какво представлява национализацията... ?! И накрая признанието за регулацията на пазара-нещо , което се отричаше 200 години, но все пак е развитие !
62
3
 
1
 
! Отговори
вазю преди 11 години
Ние имаме пазарна икономика. Затова едно и също сирене в един магазин е 5 лева а в съседния 7 лева. А беие когато кисело мляко буркан от 0-500 кг 23 стотинки беше в София и Видин Аспирина и аналгина бяха па 10 стотинки в София и най забутаното село.
61
5
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
в азия има минимум пет държави с подобно население и подобна незавидна графикаи много по отчайваща мизерияно те не са тема на материала - защо?защото материала е целеви и е предназначен за българите които в последните 23 годинидоказаха че са лесно манипулируеми - направо безмозъчи и могат да бъдат лашкани само с медиите на където си пожелаят - плановиците
60
4
 
5
 
! Отговори
дядо преди 11 години
пропаганден материалдвете кореи се различават една от другано причината за това не е плановата икономика и държавната собственостако погледнеш малко по-навътре ще видиш китайпланова икономика и държавна собственост и завидна графикатака че по-полека с тия хамерикански номерав китай , саудитска арабия и норвегия добива и преработката на нефт са държавни и в трите компаниите са печелившинямаме нужда от лъжипечелившата икономика винаги е била плановатаи това зависи от плановиците
59
1
 
2
 
! Отговори
че преди 11 години
В google има видео заснето тайно в северна Корея вижте го и тогава коментирайте.Не вярвайте на всичко което се пише и говори.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държава приела ценностите на капиталистически САЩ като религия неможе да разбере философията на Северна Корея ,а дори и в епохата на соца пак не се разбираше.Много си правим ние сметките без кръчмаря ама то така стават хубавите работи и изневерите.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тва не значи нищо.Тва е все едно да гледам мизерният си нищожен апартамент и палатите на някоя мутра и да викам. Ето, той е по-добрият човек .Разбира се регулярният бантускот никога няма да го разбере.Той гледа небостъргачите и вика.Леле тия колко са добре! Ама можете ли да си купите апартамент там?
56
4
 
1
 
! Отговори
нако преди 11 години
Едната Корея е блокирана от всякъде и отделя много пари за да се брани, а другата е тъпчат за да е покажат колко е богата Защото е от другата страна Янките имат 80 хилядна армия там Защо?.До края на месеца ще провеждат учение до границата на северна Корея. Защо? Защото не иска американската демокрация.Питай либийците египтените иракчаните как се чувстват сега.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От графика добре се вижда как до 1990-та година соц лагера поддържаше един относително стабилен жизнен стандарт в Северна Корея и от както се разпана соц лагера и те загубиха много.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
55, икономически в Китай върлува най-дивият капитализъм от 19-ти век в който работниците нямат почти никакви права и са напълно експлатирани!
53
5
 
1
 
! Отговори
DARK преди 11 години
М дам и не е само Рено , Френското правителство държи всички стратегически компаний , що ЕК не отидат на тях да им кажат да приватизират SNCF ? или Électricité de France или Areva ? Или пък на Германците Volkswagen? Аре съвземете се вече държавата трябва да участва като конкурент на пазара това е а не просто да абдикира тотално както ни се натрапва американският модел! en.wikipedia.org/wiki/Government-owned_corporation
52
0
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Така е. Но го поддържат заради установения контрол над гражданите си, не защото има преимущества. На запад също е така, целта е една и съща но инструментите различни :)
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Китай, въпреки реформите, продължава да се поддържа социалистическия модел. (не защитавам социализма и комунизма)
50
1
 
3
 
! Отговори
........... преди 11 години
Следователно БСП няма бъдеще.
49
0
 
1
 
! Отговори
дарк преди 11 години
Нормално е до едно ниво да е безучастна ,но при тежка криза да се изчерпва с акцизи и няколко отпуснати закона за насърчаване на бизнеса ,не става.Франция е собственик на Рено и го контролира много добре иначе да чакаме спорта за един по мирен свят да ни развие икономиката ,ще чакаме.
48
0
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
Пълни простотии. САЩ нищо не наливат в ЮК. Единствено осигуряват военна защита, което не е малко, но не е директно наливане на пари в държавата. Такова нещо няма.Абе някои от любителите на СК тук изобщо знае ли що е то отворен пазар?? Или само си дрънката простотиийте?
47
4
 
4
 
! Отговори
DARK преди 11 години
Пфф как дори ви идва наум да си правите някакви сравнения :D Колко търговски санкций има наложени на Северна Корея , че въобще да си мислите да гововрите за брутен вътрешен продукт?Я графиката на Китай да извадиме а?Южна Корея беше богато спонсорирана от САЩ и Япония в последните 50 години финансово, технологично и военно.Истината за България е , че ако държавата неможе да регулира да вземе и да конкурира това е!
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само че в Северна Корея системата не е комунизъм, а "чучхе", има съществена разлика.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Хмда, като процентен растеж Китай са по зле от корейците за последните 40 години, но са много голяма икономика просто защото са над 1 милиард население. Китай наглава от населението има по нисък БВП дори от България!