Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ
Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ
Българските потребители плащат висока цена за електроенергия от фотоволтаици и ниска цена за тока от АЕЦ Козлодуй! Това обаче е миналото и старите технологии и регулации. При новите технологии и регулации токът от АЕЦ е по скъп срямо фотоволтаиците! Снимка: Зелените алтернативи против АЕЦ | 24 яну 2013 09:22
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
146
27010
9
10
Напиши коментар Коментари
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 10 години КПД-то на един соларен панел беше под 5%, а сега най-новите модели имат КПД близо 40%! Решението за Белене е взето в годините когато нямаше други алтернативи!
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Термосоларните централи работят само в райони с висок DNI(direct normal irradiation). каквато е Аризона, но не и България. Да не говорим , че цената е съвместима с АЕЦ
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Боби, зе Белене също нямаме пари! Реално всяко българско семейство ще задлъжнее с 11 000 лева заради АЕЦ Белене!
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо си мислиш , ве заможните хора не си правят сметката? Просто ФЕЦ -овете не са решение. Дори и в Сахара
65
1
 
1
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
Слънчевата енергия за разлика от вятърничевата има бъдеще в БГ. Проблема е, че се правят електростаций като в Китай с КПД около 2%. Трябва да се промени технологията и да се правят слънчеви електростанций като тези в Испания и САЩ (пустинята Аризона). Те са с много по-високо КПД, но и инвестицията е в пъти по голяма. Другия проблем е, че през ноща няма слънце. Държавата трябва да принуждава (чрез стимули) инвеститорите в такава енергия да изграждат акумулаторни станций.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За фотоволтаиците и въобще източниците на "евтина" или "безплатна" енергия се пропуска едно много важно нещо : такива могат да си ги позволят само достатъчно заможни хора.Тегленето на кредит за такова нещо си е безумие.
63
0
 
2
 
! Отговори
Тони преди 11 години
До татиМоже да си сложиш соларни панели и на прозорците, бе пич!
62
0
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
:-) Нямаш представа какво е фотоволтаик , нали?
61
1
 
1
 
! Отговори
Пенко преди 11 години
Сравнението е като да сравнявате каруца и автомобил! Какво става с земите, които остават под фотоволтаиците?
60
3
 
1
 
! Отговори
тати преди 11 години
Аз пък да ви кажа, въобще не ни трябва втора атомна !!!! Защо ли????? ОТГОВОР - Технологиите със слънчевите панели се развиват много бързо, нещо като GSM-те, коефицента им на полезно действие постояно се подобрява материалите стават все по-евтини и до 10год. почти на всеки покрив ще има соларен панел за ток и тогава ЕОН-ЧЕЗ И-ВиЕН ще умрат, няма да има на кого да продават -ХОРАТА САМИ ЩЕ СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ТОК- е за какво ще ни е тоя АЕЦ-2 хората нямат какво да ядът, работа няма, икономика няма те ще строят АЕЦ-2 ????? С тези пари могат да се създаде работеща икономика !!!! Да се завърти вътрешния
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Особенно ако е на цветелинка и я плащаме задружно!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз имам , на покрива и продавам. Не е изгодно, за екологично не знам (нито знам как се произвеждат нито как се рециклират). Просто подарих едни пари на НЕК след като ме отрязаха с такса 70%. Сега ще изплащам инсталацията 12 години. А и всичките ми съседи ме сочат с пръст за високите си сметки. Да не говорим колко познати висят с трафове , подарени на НЕК и т.н. Питайте ме как ще гласувам?
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фотоволтаиците са нещо хубаво. Обаче технологията ни още е много калпава.Основния въпрос е, че не се произвеждат в България.Значи цената излиза поне колкото цената от нормални централи или дори по-висока.И съответно няма смисъл. Не случайно нямаме развитие в България. Хората могат да смятат.
56
1
 
1
 
! Отговори
трибют преди 11 години
цената на фотоволаиците след години ще е стотинки. Всяка година цените пада с около 20%, така че не се притеснявай за цената след 5 години! След няколко години изобщо няма да има нужда от панели, защото вече се произвежда боя която прави електричество. Пръскаш къщата и покрива и цялата къща почва да ти произвежда елекричество!
55
0
 
5
 
! Отговори
gandi.daow преди 11 години
Ok, последно:Всички говорите, че е супер изгодно и екологично и т.н. Колко от вас имат инсталирана подобна система в домовете си? или се позовавате на евтините рекламки? Аз лично съм говорих с хора, които имат инсталирани системи (за ток само) и след равносметката се оказва пълна загуба на време (с изключение на хибридните системи, които са вързани в националната мрежа, като излишния ток се 'изкупува' от ел.компанията, а недостига се компенсира съответно).. това в БГ кога точно ще стане??
54
0
 
0
 
! Отговори
До 65 преди 11 години
Ти па се спри бе. Под всяка статия го постваш това нещо, нямащо нищо общо с истината.
53
2
 
1
 
! Отговори
трибют преди 11 години
Правителството на Япония обяви поетапно излизане от ядрената енергия до 2040 г. С решението, година и половина след ядрената катастрофа във Фукушима, Токио последва примера на Германия, където федералното правителство реши скоро след инцидента да затвори всички атомни централи до 2022 г. Швейцария също иска да се откаже напълно от ядрената енергия. С потребление от над един милион гигаватчаса годишно Япония е третият по големина потребител на електроенергия в света. Само САЩ и Китай консумират повече, а Германия има нужда от 604 000 гигаватчаса.
52
1
 
3
 
! Отговори
атом преди 11 години
ДАЛИ ИМА *** ДА ПОВЯРВАТ НА ТАЗИ ЛЪЖА
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе. Я някой да пресметне колко струва киловат инсталация на фотоволтаик и колко и е живота ? Понеже фотоволтаика има продължителност на живот. Както и акумулаторите. Които са доста скъпи. Айде смятайте и си заврете рисунката знаете къде.Когато говорят за ВЕИ поддръжниците нарочно забравят въпроса за стареенето на инсталацията.Иначе не им се получава някак си
50
2
 
1
 
! Отговори
gandi.daow преди 11 години
Тук не е Германия, нито Австрия или Франция.. сравнението не е подходящо:) Ти какво правиш инспекция на панели в Германия ли:)? Няма да троля повече тоя форум.. виждам, че няма смисъл; убедете се сами колко сте се прецакали като се оборудвате с фотоволтаици и изобщо накупете си цялата гама от тия продукти.. за има-няма 20-тина хиляди лева.