7 култови ретро всъдехода, които промениха историята
7 култови ретро всъдехода, които промениха историята
Willys

Именно от Willys тръгва историята на този тип автомобили. Триумфът на тази машина започва с унищожаване на директен конкурент. В началото на 40-те години на миналия век армията на САЩ обявява конкурс за създаването на лек всъдеход, пригоден за военни цели. Срокът е убийствен – само 2 месеца, и това е причината само три компании да се опитат да решат задачата - Willys-Overland Motors, Ford и American Bantam.

След 60 дни е готов проектът само на конструкторите и инженерите от American Bantam, като по всичко изглежда, че това е техният звезден миг. Ръководството на Willys-Overland Motors обаче не се отказва и започва подмолна игра, като раздава подкупи там, където трябва. Това дава резултат и срокът е увеличен с още 2 седмици, които стигат, за да може Willys да завърши своята машина и съответно да спечели конкурса.

Тайната на успеха е проста – от централата на Bantam е открадната цялата техническа документация, без която автомобилът не може да участва. Така историческата справедливост е, че една компания прави нужната машина, но всички лаври обира друга.

Съвсем скоро машините на Willys стават много популярни, като това се дължи на трите им основни качества – не са капризни, лесни са за ремонтиране и най-вече са високопроходими. След Втората световна война Willys се превръща в световно известната марка Jeep, докато Bantam фалира веднага, след като става ясно, че не е получил поръчката. Снимка: Производителят



Спонсорирано съдържание