Снимка: БГНЕС

Български учени регистрираха най-високи нива за магнитна буря по 9-степенната скала, което прави сегашната буря една от най-силните, отчитани до момента. Тя започна през уикенда, като за денонощие са регистрирани близо 20 изригвания, съобщи пред БНТ доц. Петя Трифонова, ръководител на Геомагнитната служба в НИГГТ при БАН.

Самото изхвърляне на слънчева плазма е станало още на 20 и 21 март, но смущенията при достигане на частиците до геомагнитното ни поле още се усещат след пика събота и неделя.

Най-силната буря за тази година е била кратка, разказа още доц. Трифонова - в рамките на 2-3 дни. Но въпреки че се забелязва затихване, Слънцето все още е много нестабилно и има активни области, които може отново да изригнат и смутят магнитното поле на Земята.

Вчера е имало още две изригвания, така че в рамките на следващите три дни може да достигнат до нас и да причинят нови смущения.

Електропреносната система и телекомуникациите са най-засегнатите при магнитни бури. Във високоволтовите трансформатори се наблюдава иницииране на допълнително напрежение. Заради силата на сегашната буря в САЩ е издадено предупреждение към операторите на такива съоръжения.

Спътниците във високата атмосфера пък са още по-силно уязвими на тези аномалии, така че геомагнитните бури причиняват смущения в комуникациите.

Метеочувствителните хора имат проблеми със съня, трудно регулират кръвното си, усещат и главоболие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase