Снимка: архив, Reuters

Най-малкият космически нанокораб - "Спрайт", изпрати сигнал от околоземна орбита, съобщи Лента.

Нанокорабът беше изстрелян в рамките на подготовката на полет на подобни апарати към съседната ни звездна система Алфа Кентавър. Той тежи само 4 гр.

Създаването му е станало възможно благодарение на развитието на полупроводниковите технологии, обясни Зак Манчестър от Станфордския университет. Повечето функции в такъв апарат изпълняват устройства с една интегрална схема.

"Спрайт" има предшественици, но те са изстреляни в космоса без възможност да се свързват със Земята.

Нанокорабите от следващото поколение ще бъдат още по-малки и ще имат лазерно платно. То ще им позволява да улавят лазерна светлина, излъчвана от Земята. Така ще развиват скорост, равна на 20 процента от скоростта на светлината.

Двойната звезда Алфа Кентавър е на 4,36 светлинни години от Земята. Звездите й Алфа Кентавър А и В по физически характеристики приличат на Слънцето, но са по-стари от него с повече от 1,5 милиарда години.

Руският бизнесмен Юрий Милнер и британският физик Стивън Хокинг обявиха инициативата Breakthrough Starshot - първата мисия с направен от човека апарат към друга звезда. Аналогичен проект има и НАСА - DE-STAR. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase