Снимка: Reuters

До 30 години човечеството вече може да разполага с база на Луната. След като това се случи, следващата му цел ще бъде Марс, смята видният британски учен Стивън Хокинг, цитиран от  "Дейли експрес".

По думите му технологията, която ще позволи на хората да функционират на естествения спътник на Земята, е почти готова.

"Можем да установим база там до 30 години. Луната се намира близо до Земята. Вече сме кацали на повърхността й и сме се разхождали по нея с бъги. Следващата логична цел, на която можем да изградим база до 50 години, е Марс", допълни Хокинг.

Ученият обаче отбеляза, че поради липсата на атмосфери на естествения спътник на Земята и на Червената планета, и съответно на защита от слънчевата радиация, те не могат да бъдат обитавани, а само да послужат като първа спирка в бъдещите мисии за експлоатиране на далечния космос и търсене на годна за живот планета.

Хокинг нееднократно е споделял, че ако иска да оцелее, човечеството трябва да напусне Земята и да потърси нов дом. Според учения хората разполагат само с няколко стотици години, за да се спасят от изчезване.

"Когато сме достигали подобни кръстопътища в нашата история, все още е имало места, които да бъдат колонизирани. Точно това прави Колумб през 1492 г., когато открива нов свят. Сега тук за нас вече няма такъв", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase