Снимка: архив Reuters

Хората са отговорни не само за изчезването на някои видове. Човешката дейност причинява също бърза еволюция и поява на нови растения и животни, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Копенхаген дават много примери за поява на нови видове заради човешка дейност. Процесът може да е случаен, чрез поява на нови екосистеми като градската среда, или да се дължи на опитомяване на животни и усвояване на култури. Неестественият подбор, причинен от лова, може да доведе до възникване на нови черти у някои животни и появата на нови видове.

Целенасоченото или случайно преместване пък може да предизвика хибридизация с други видове.

Заради този процес в Европа са се появили повече нови растения, отколкото са изчезнали, пише БТА.

От последната Ледена епоха преди 11 500 години са изчезнали 255 вида бозайници и 523 вида птици, често заради човешка дейност. През същия период хората са преместили почти 900 известни видове и са опитомили над 470 животни и 270 растения.

Пример за новопоявили се животни са комари, който живеят само в метрото в Лондон. Те са еволюирали от обикновените комари, но вече не могат да се кръстосват с живеещите над земята насекоми.

Макар и да не е възможно да бъде определено точно колко вида са се появили заради човешка дейност, ефектът от явлението е огромен. "В този контекст "броят на видовете" вече е неприемлива мярка за тенденциите в усилията за опазване им, защото не отразява много важни аспекти на биоразнообразието" - каза проф. Мартин Марон от университета на Куинсланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase