Снимка: Paollo Venturella

Общ преглед

За да се опитат да решат проблема с продължаващата и нарастваща световна криза, породена от глобалното затопляне, много компании предлагат конструктивни идеи, като някои от тях вече и се прилагат. Но пък има и наистина доста налудничави концепции, чиято реализация е меко казано под въпрос. Такава идея е проектът Global Cooling Scyscraper, представен от базираната в Рим компания Paolo Venturella Architecture. Целта им е нищо работа - да построят огромен парников небостъргач между Земята и Слънцето. Ама наистина.
 
Твърдейки, че това е единствената "глобална стратегия" за решаване на проблема с непрестанно покачващите се температури по целия свят, хората от Paolo Venturella смятат, че Global Cooling Scyscraper е една от малкото иновативни идеи, които могат да се реализират и да дадат резултат. Небостъргачът ще функционира на принципа на соларна кула, но задачата му ще е да охлажда цялата планета, като създава изкуствени въздушни потоци. Те ще изпращат горещия въздух в космоса, като така ще се свалят температурите на планетата ни.
 
"Въздушните потоци ще създадат по-добри климатични условия и ще генерират енергия чрез вятърни турбини, поставени в структурата на съоръжението," се казва в разписания проект на компанията, цитиран от Digital Trends. "Освен това, тази структура създава невероятен и изненадващ ефект. Тъй като тя ще трябва да реши този глобален проблем, нейният размер трябва да е мащабен. Небостъргачът трябва да е уникален, поставен в една точка с подпиращи структури от двете страни".
 
Освен с вероятността за постигане на по-ниски температури на планетата ни, проектът цели да изглежда и доста футуристично, тъй като хората ще го виждат по различен начин. Живущите около полюсите ще го виждат като вертикална структура, а тези около екватора като хоризонтална. Найс, а?
 
Дали това е революционният отговор, от който се нуждаем, за да се преборим с климатичните проблеми? Едва ли, тъй като концепции като тази си остават на хартия и не виждат бял свят. Но пък не можем да им отречем забележителното въображение, от което човек има нужда, за да разработи неконвенционално решение като това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар