Снимка: Reuters

Американската компания "Върджин галактик" представи новия модел на суборбиталния космически кораб за туристи "Спейсшип 2", който беше създаден, за да замени разбилия се подобен апарат преди година и половина, предаде Ройтерс.

Още по темата

Апаратът беше демонстриран пред специалистите, медиите и потенциалните клиенти на компанията в един от хангарите на изпитателния център в околностите на Лос Анджелис от собственика на "Върджин галактик" - британския милиардер Ричард Брансън.

На външен вид корабът не се различава от предишния модел, който се разби в пустинята Мохаве в южната част на Калифорния през м. октомври 2014 година по време на изпитателен полет. Но според представителите на компанията модификацията на "Спейсшип 2" - "Ви Ес Ес Юнити" сега e много по-безопасна. Много от функциите на космолета са автоматизирани и изключват пилотска грешка.

Вместо традиционната бутилка шампанско за кръщаването на апарата, в неговия борд беше разбита бутилка с мляко от дъщерята на Брансън. Очаква се първият тестов полет на "Ви Ес Ес Юнити" да бъде осъществен до края на тази година.

"Спейсшип 2" беше разработен изключително за туристически цели. Предполага се, че цената на 2-часов полет, по време на който туристите ще изпаднат в безтегловност и ще видят Земята от височина 100 км, ще бъде около 250 хиляди долара.

Космолетът може да приеме на борда 6 космически туристи. Желание за подобно пътешествие са изявили над 800 души, сред които холивудските звезди Анджелина Джоли и Том Ханкс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase