Повърхността на Марс Снимка: Reuters, архив

Марс губи своята атмосфера от полюсите си, пише списанието за наука "Спейс". Освен това, съществува висок слой от метални частици, които светят, когато взаимодействат със слънчевите бури. Космическата сонда МАВЕН също е картографирала и бягащите атмосферни частици.

Още по темата

Атомите, от които са изградени горните слоеве на марсианската атмосфера, се превръщат в електрически заредени йони, когато си взаимодействат със слънчевата или космическата радиация. Но електрическият заряд означава, че те вече стават подвластни на магнитните и електрически сили на слънчевия вятър, който е всъщност постоянна струя от електропроводим газ, който извира от повръхността на Слънцето.

Слънчевият вятър, заедно с мощна слънчева активност, каквито са например слънчевите изригвания, имат способността да лишават атмосферата на червената планета от йони. Това става по различни начини и именно това е целта на МАВЕН – да разбере как точно става това.

Най-новият резултат е, че сондата е наблюдавала полярна струя от бягащи атмосферни частици. Количеството материя, която се губи по този наин, може да е основният начин, по който се губи газ в Космоса. Това съвпада и с прогнозите на учените, които твърдят, че електричното поле, създадено от слънчевия вятър, може да избута йоните към някой от полюсите.

МАВЕН също е открил устойчив електрически зареден слой в горните слоеве на атмосферата (йоносферата) на Марс, който е изграден от метални йони, главно желязо и магнезий. Техният произход е входящият поток отломки, които планетата засмуква по пътя си през слънчевата система, като прах от комети и малки метеорити. Входящия материал се нагрява от атмосферата, защото навлиза с високи скорости, изгаря и се изпарява, а дори се и йонизира.

Друго интересно нещо е, че космическият апарат е видял сияние, което е създадено под въздействието на слънчевата активност. Коронарните ерупции (CMES) изхвърлят милиарди тонове слънчева материя в космоса, движеща се с милиони километри в час. Тъй като Марс не е защитен от глобално магнитно поле като Земята, CMES частиците поразяват пряко горната атмосфера на планетата, генерирайки невероятни дифузни сияния.

МАВЕН е наблюдавал едно такова сияние на Марс по време на интензивна слънчева буря по Коледа миналата година.

Слънчеви ветрове погубили атмосферата на Марс

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase