Снимка: YouTube

На 14-годишна възраст американецът Лий Хал е диагностициран със сериозно сърдечно заболяване. Младежът успява да преживее 7 години със сърдечния проблем, но преди пет години се налага да му бъде поставена механична помпа в очакване на подходящ донор за присаждане на сърце. Сега, 8 години по-късно, Хал получава ново сърце благодарение на методът "Сърце в кутия".

Наскоро хирурзи започнаха работа с устройство, което им позволява да реанимират сърца на починали хора, за да ги използват за спасяването на друг живот.

"Сърце в кутия" е количка на колела, която подава кислород в стерилна среда, а тръби, свързани с артериите на органа, му подават хранителни вещества и кръв. Лекарите са категорични, че това удължава живота на сърцето извън тялото на починалия, което им позволява да го възстановят за пациент в нужда, пише technologyreview.

Засега има 15 случая, в които хирурзи от Великобритания и Австралия съживяват "мъртво сърце". Обикновено, до този момент, донор на сърце можеше да стане човек, който е в мозъчна смърт, но сърцето му е все още живо. Новият метод може да увеличи сърдечните трансплантации с до 30%, тъй като на практика сърцето на почти всеки починал човек ще може да бъде реанимирано и използвано за спасяване на друг.

В САЩ на година се извършват около 2400 сърдечни трансплантации. Цифра, която е останала непроменена в последните 20 години.

По-рано тази година хирурзи в болница в Нов Южен Уелс описват три случая, в които 20 минути след смъртта на пациента са прикрепили сърцето към новата система, която го е накарала да бие отново. Лекарите са убедени, че без тази помощ сърцата от мъртви донори са прекалено увредени, за да бъдат използвани. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase