Снимка: Reuters, архив

Ще помисля за асистирано самоубийство, ако усетя, че се превръщам в бреме за любимите си хора. Това сподели проф. Стивън Хокинг в интервю за "Дейли мейл".

Популярният физик, който е с диагноза амиотрофична латерална склероза, е горещ привърженик на правото на човек да избира кога да умре. 73-годишният професор признава, че обмисля сам да сложи края на своя живот, ако усети, че вече е в тежест. Според него е крайно унизително да се отказва на неизлечимо болен човек правото да умре.

"Но трябва да има гаранции, че въпросният човек наистина иска да сложи край на живота си, да намери подкрепа от семейството си, всичко да бъде с тяхно знание и съгласие", добавя Хокинг.

Въпреки споделената мрачна мисъл, известният с чувството си за хумор Хокинг не пропусна да се пошегува отново с думите: "Проклет да съм обаче, ако умра преди да съм разгадал още от Вселената!"

Проф. Хокинг страда от рядка, но в напреднал стадий болест на моторния неврон, който постепенно го парализира в продължение на десетилетия.

Въпреки славата обаче, състоянието му го прави изолиран и самотен. "Станах срамежлив с времето, вече съм уморен. Трудно ми е да говоря с хора, които не познавам добре. Хората се страхуват да говорят с мен или просто не ме изчакват да напиша отговора си", споделя Хокинг.

Ученият разказа и за трудностите да бъдеш баща в неговото състояние: Толкова ми се иска да плувам с тях! Когато все още бях поне леко подвижен, никога не пропусках да играя с децата си Робърт и Луси".

Експерти твърдят, че само 5 на сто от хората с амиотрофична латерална склероза или болест на Лу Гериг оцеляват повече от десетилетие след поставяне на диагнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase