Снимка: Reuters

Световноизвестният американски математик Джон Наш, носител на Нобелова награда за икономика, вдъхновил създаването на филма"Красив ум", е загинал при автомобилна катастрофа със съпругата си Алиша в Ню Джърси, предаде Ройтерс, като се позова на Ей Би Си нюз.

Двойката се е возила с такси, чийто шофьор е загубил управлението на автомобила и се е блъснал в предпазен парапет, са казали от полицията.

Награденият с "Оскар" филм "Красив ум" с Ръсел Кроу в главната роля описва дългогодишната борба на Наш с шизофренията.

Кроу е написал в Twitter днес, че е бил изумен от съобщението за смъртта на Наш и съпругата му Алиша.

"Едно прекрасно партньорство. Красиви умове, красиви сърца" - е написал Ръсел Кроу.

Джон Форбс Наш младши работи в областта на диференциалната геометрия и теорията на игрите. Роден е на 13 юни 1928 г. в Блуфилд, Западна Вирджиния.

В автобиографията си Наш отбелязва, че това, което запалило интереса му към математиката, била книгата на Ерик Темпъл Бел "Men of Mathematics" и по-конкретно едно есе посветено на Пиер дьо Ферма.

Още докато е ученик в горните класове, Наш посещава лекции по математика в Блуфилд Колидж. По-късно следва в Технологичния институт Карнеги (днес университет Карнеги Мелън) в Питсбърг, Пенсилвания, където първо учи инженерна химия, а после химия, преди да се ориентира към математиката. През 1948 г. завършва едновременно и бакалавърска степен, и магистратура.

Наш е носител на много награди. През 1994 е удостоен с Нобелова награда за икономика в резултат на работата му в Принстън върху теория на игрите (game theory).

Сред другите му отличия са на Джон фон Нойман за принос в областта на теорията,  на Лирой Стийл през 1999 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase