Скалата, изследвана с лазер от "Curiosity". Снимка: NASA/Reuters

Първата скала, изследвана с лазер от "Curiosity", се оказа по-необичайна, отколкото очакваха учените, защото прилича на земна и досега такава не е откривана на Марс, съобщиха световните информационни агенции.

"Curiosity" докосна скалата с роботизираната си ръка, за да изследва химическия й състав. Марсоходът насочи към нея и лазера си десетина пъти.

Резултатите изненадаха учените, защото се оказа, че скалата, която е голяма колкото човешка глава и е с форма на пирамида, не прилича на другите, изследвани на Марс, защото съдържа повече натрий и калий.

Такива скали има на Земята, но са сравнително редки, каза Едуард Сколпър. Те са вулканични и се образуват под високо налягане от магма и вода под повърхността. 

Още по темата
В скалата няма магнезий и желязо, елементи, характерни за вулканичните скали, изследвани от марсоходите "Спирит" и  "Опортюнити". Тя е богата на фелдшпат, минерал, който показва  как се е образувала - магмата от вътрешността се изкачва към повърхността и когато се охлади, кристализира.

Специалистите не знаят каква е възрастта на изследваната марсианска скала. След като изследва скалата, роувърът започна да тества и почиства лопатката си, с която ще загребва грунт, за да го постави в бордовата си лаборатория.

"Curiosity" е на път към първата си научна цел - зона, наречена "Гленелг", където има три различни вида скали. Роувърът кацна на Марс на 6 август. Очаква се изследователската му мисия да продължи две години, припомня БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase