В началото на ХХ в. се е считало, че брахиозавърът е тежал 80 тона. Сега учените са категорични, че един от най-едрите зверове в историята е бил само 23 тона.Снимка: Reuters
Екип от биолози разработи нова техника за точна оценка на теглото на динозаврите, информира в новия си брой специализираното списание "Biology Letters".
 
С нейна помощ става ясно, че едно от най-големите животни, съществували някога – брахиозавърът, е бил само 23 тона.
 
До изнамирането на новата теглилка, се считаше се, че звярът е тежал 40 тона. През 60-те години на ХХ век пък някои оценки са се приближавали и до 80 тона.
 
Сега учените използвали лазери, за да измерят минималното количество кожа, необходима да "загърне" като разтегаем филм скелетите на съвременните бозайници.
 
Моделирани са били бизон, бик, камила, слон, жираф, кон, носорог, полярна мечка и др. Математическият модел за брахиозавъра е бил изпробван върху скелет от Музея за естествена история в Берлин.
 
Новият метод е напълно обективен, според главния автор на изследването Бил Селърс от Манчестърския университет, който подчертава, че телесната маса е много важен параметър за биолозите. 

"Нашите резултати подсказват, че многобройните предишни оценки и то за всички динозаври, са наистина за твърде голямо тегло", заяви проф. Селърс. 

Брахиозавърът е живял в юрския период. Наречен е така, тъй като предните му крайници са по-дълги от задните.
 
По скелетните възстановки от останки може да се съди, че средната им дължина е 25 м. Предполага се, че главата му вероятно е била на височина около 13 м над Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase