Изображение: NASA

Нощите ще стават все по-тъмни, тъй като се наблюдава недостиг от газове, необходими за сътворението на звездите,
предупреждават австралийски астрономи, цитирани от АФП.

Разбира се, нощният небосвод няма да помръкне от днес за утре, а процесът ще се прояви след милиарди години.
Около една трета от молекулярния газ, необходим за оформянето на звездите, е бил вече "употребен" във Вселената и в нея ще се раждат все по-малко небесни светила, предвижда австралийският астроном Робърт Браун.

Неговият екип изготви карта на светлинната яркост на галактиките, намиращи се на около 5 милиарда светлинни години от Земята, и ги сравни с "близката Вселена" по концентрация на газове и раждане на нови звезди.

"Установихме намаляване на броя на новосъздадените звезди. Старите галактики са разполагали с десет пъти повече газове като градивна материя, сравнен с този от наши дни", заяви Браун.

Преди 8 милиарда години една загадъчна сила, наречена от учените "тъмна енергия", се противопоставила на гравитацията и предизвикала разширяване на Вселената. Този процес силно отдалечил галактиките от мястото, от където могат да се запасят с необходимия им газ за формирането на нови звезди. От което раждаемостта на звездите започнала да спада и този процес ще продължи и в близките милиарди години, предвиждат учените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase