Снимка: SOHO (ESA & NASA)

Умиращото Слънце заслужава правото на финален салют, твърдят британски учени. Според тях след милиарди години нашата звезда ще изтласка много комети в междузвездното пространство, съобщи сп. "Ню сайънтист".

След около 5 милиарда години Слънцето ще изчерпи запаса си от водородно гориво и ще започне да се разширява. Превръщайки се в червен гигант, то ще достигне до орбитата на Земята.

С времето ще загуби атмосфера и постепенно ще достигне стадия бяло джудже.

Прието е да се смята, че планетите, разположени между Слънцето и Земята, по всяка вероятност и нашата планета, ще бъдат погълнати от звездата и изгорени на стадия червен гигант. Досега астрономите не обръщаха особено внимание на по-отдалечените от нашата планета обекти.

Компютърно моделиране, извършено от група учени от Кеймбриджския университет, показва, че агонията на Слънцето ще се усеща чак до огромния рой комети в Облака на Оорт, който се намира отвъд орбитата на Плутон.

Губейки маса, силата на притегляне на Слънцето ще намалява. В резултат кометите от Облака на Оорт могат да полетят в междузвездното пространство.

Според британските учени такава съдба очаква около 20 на сто от небесните тела в облака. За Облака на Оорт се предполага, че има форма на сфера, съдържаща комети.

Тя обгръщаща Слънцето на разстояние от около 50 000 до 100 000 астрономически единици. Една астрономическа единица е приблизително равна на на средното разстояние между Земята и Слънцето.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase