Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жител на Калгари, който сега е на 17 години, може да стане най-младият космически турист в света. Младежът е изявил желание да участва в суборбитален полет на компанията "Върджин галактик". Космически кораби на тази компания, управлявани от двама пилоти, в бъдеще ще осъществяват полети на височина 110 километра с шестима туристи на борда, съобщи ИТАР-ТАСС.

По данни на информационната агенция Канейдиън прес 440 души от 40 страни са изявили желание да участват в такива суборбитални полети. Канадците са 23-ма, сред тях двама души се занимават с добив на нефт, има стоматолог, двама строителни инженери, домакиня от Торонто и 17-годишен жител на Калгари, чието име не се съобщава.

От "Върджин галактик" информират, че стойността на един билет за полет в космоса е 200 000 долара. Парите за полета на младия човек са били внесени, когато той е бил на 16 години.

Още по темата
Засега той е единственият на тази възраст, който иска да полети с космически кораб на "Върджин гарактик".
По всяка вероятност младият човек ще може да изпълни мечтата си след 1-2 години, навярно придружават от родител. На този етап членовете на семейството му не искат той да дава интервюта.

В началото на май тази година в небето над пустинята Мохаве в Калифорния бе извършен поредният успешен експериментален полет с космическия кораб "Спейсшип ту" на компанията "Върджин галактик", която е собственост на британския милиардер Ричард Брансън, припомня Асошиейтед прес.

Полетът отбеляза нов етап в усилията на "Върджин галактик" да стане първата компания, която е транспортирала туристи в космоса. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase