Много каменни сечива и върхове на стрели, датиращи отпреди 15 500 години, бяха открити при разкопки в Тексас, съобщи Франс прес. Става въпрос за най-древния археологически обект в Северна Америка.
Откриването на около 15 530 каменни предмета връща с най-малко 2000 години назад във времето идването на първите заселници в Америка.

Досега преобладаваше схващането, че първите заселници в Америка са представители на културата кловис. Следи от тази култура са открити на различни обекти в Северна Америка от 1932 г. Според това схващане представители на културата кловис са дошли от Азия преди около 13 500 години, като са минали през Беринговия проток по време на заледявания.

Безпрецедентно големият брой находки на новооткрития археологически обект в Тексас обаче свидетелстват за човешко присъствие, което предхожда идването на заселниците от културата кловис.

"По този начин се поставя под въпрос сегашната теория за първите заселници в Америка, заяви ръководителят на изследването Майкъл Уотърс от Тексаския университет. Находките ни карат да преразгледаме вижданията си за началото на колонизирането на Америка.

Няма съмнение, че тези сечива и оръжия са създадени от хора преди около 15 500 години, което ги прави най-древните подобни находки в Северна Америка." Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase