Юпитерианската луна Европа. Снимка: NASA/JPL/University of Arizona

Съкращаването на бюджета на НАСА в следващите 5 години може да постави под заплаха междупланетните изследвания на агенцията и на международния проект за изпращане на сонда към спътника на Юпитер – Европа. Според учените там може да съществува живот, съобщава РИА Новости.

Европейската космическа агенция (ESA) и НАСА предложиха преди няколко години със съвместни усилия да бъде изпратена космическа мисия "Лаплас" към системата на Юпитер и в частност за изследване на спътника му Европа. Това небесно тяло е покрито с дебел слой лед, под който се намира океан. Учените предполагат, че в този океан, който не замръзва благодарение на подземната топлина, може да съществуват бактерии и други микроорганизми.

Планира се сондата "Лаплас" да бъде изпратена през 2018–2022 г. В проекта ще участват и руски учени, които смятат да разработят спускаем модул. Проектът може да стане първата експедиция на Русия в зоната на планетите гиганти.

Финансовите проблеми на НАСА обаче може да поставят този проект под въпрос. Сега на стадий подготовка за старт в НАСА се намира само една мисия – марсоходът Curiosity, чиято стойност е 2,5 млрд. долра и трябва да бъде изпратен към Марс през ноември.

В проектобюджета, представен от Барак Обама през февруари, се предвижда финансирането на планетните изследвания на НАСА през 2012 г. да бъде увеличено с 1,36-1,54 млрд. долара. Но през следващите четири години разходите ще бъдат съкращавани постепенно до 1,25 млрд. долара през 2016 г.

Общо бюджетът на НАСА в следващите 5 години ще бъде запазен на ниво 18,72 млрд. долара, което в условия на инфлация реално може да означава съкращаване. Но съществуват бюджетни сценарии, според които бюджетът ще намалява, дори агенцията да икономисва благодарение на прекратяването на експлоатацията на совалките и съкращаването на разходите по създаването на James Webb – наследника на орбиталния телескоп Hubble.

Националната академия на науките на САЩ в понеделник ще публикува новия 10-годишен план за планетни изследвания, който трябва да опише главните приоритети в научните мисии за периода 2013–2022 г. Предишният подобен документ предвиждаше като най-приоритетна задача изучаването на системата на Юпитер след изследването на Марс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase