Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати, Южна Корея, Великобритания и Украйна заявиха, че Северна Корея е изпратила войски в Русия за евентуално разполагане в Украйна, ход, който Белият дом каза в сряда, е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, пише Ройтерс.

Още по темата
Кремъл, който води война в Украйна от февруари 2022 г., и Северна Корея отрекоха севернокорейски войници да са в Русия.

Какво може да направи Съветът за сигурност на ООН, ако неговите санкции срещу Северна Корея бъдат нарушени?

Северна Корея е под санкции на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г. и мерките непрекъснато се засилваха през годините с цел спиране на разработването на ядрени оръжия и балистични ракети от Пхенян. Съветът за сигурност има комитет по санкциите на Северна Корея - съставен от 15-те членове на съвета, включително Русия - за "проучване и предприемане на подходящи действия по информация относно предполагаеми нарушения". Той работи с консенсус и може да посочва лица и организации.

Член на Съвета за сигурност може също да предложи действие чрез приемане на резолюция, но това ще изисква поне девет гласа „за“ и без вето от Русия, Китай, Съединените щати, Франция или Великобритания.

Съгласно санкциите на Съвета за сигурност на ООН на страните е забранено да „се ангажират с приемането на обучители, съветници или други длъжностни лица за целите на военно, паравоенно или полицейско обучение“.

Северна Корея също е обект на оръжейно ембарго.

Как се наблюдават санкциите на ООН?

Група от независими експерти, назначена от генералния секретар на ООН, наблюдаваше санкциите на ООН срещу Северна Корея в продължение на 15 години, като докладваше два пъти годишно на Съвета за сигурност и препоръчваше действия за подобряване на прилагането на мерките.

Докладите посочват лица, организации и държави, които експертите разследват или смятат, че са нарушили санкциите.

Докато санкциите на ООН срещу Северна Корея се налагат за неопределено време, мандатът на експертната група се подновява ежегодно от съвета. Миналия март Русия наложи вето на това подновяване - Китай се въздържа - и експертите спряха да наблюдават прилагането на санкциите на ООН срещу Северна Корея на 30 април.

По-рано този месец Съединените щати, Южна Корея и Япония създадоха нов многонационален екип за наблюдение на прилагането на санкциите срещу Северна Корея, ход, който Пхенян каза, че е „напълно незаконен и нелегитимен“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase