Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на отбраната на Южна Корея Ким Йон Хьон заяви, че севернокорейските военни, разположени в Русия, са "наемници и пушечно месо", предадоха ДПА и Йонхап.

Още по темата
Той също така обвини лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, че експлоатира въоръжените си сили "за противозаконна агресивна война".

Южнокорейската разузнавателна служба вчера информира депутати, че Северна Корея е изпратила около 3000 войници в Русия, които да преминат обучение, преди да бъдат разположени на бойното поле в Украйна.

"Когато военни бъдат изпратени в чужбина, те обикновено са под командването на собствената си страна и гордо извършват дейностите си в своята военна униформа, със своите отличителни знаци и под своя флаг", заяви южнокорейският министър на отбраната на парламентарно изслушване. Севернокорейските военни обаче са дегизирани в руски униформи и действат под руско командване без каквито и да било оперативни правомощия, добави Ким.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин вчера заяви, че Вашингтон е видял "доказателства", че в Русия има севернокорейски военни.

"Предстои да видим какво точно те правят там", каза той.

Ако намерението на военнослужещите на Пхенян обаче "е да участват в тази война на страната на Русия, това е много, много сериозен проблем", каза още Остин и добави, че това би довело до всеобхватни последици, без да дава повече подробности. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase