Снимка: Bulgaria ON AIR

По-силно ангажиране на Запада с войната - това поиска президентът на Украйна Володимир Зеленски. Според него помощта за Украйна се бави твърде много. Президентът заяви още, че ситуацията на бойното поле е "една от най-трудните".

Кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Киев доцент Даниел Бенатов определи ситуацията като "тежка и напрегната".

"Когато САЩ дават подкрепа, тя не се случва толкова бързо. Чакаме в средата на лятото въоръжението да дойде", каза Бенатов в студиото на "България сутрин". Според думите му целта на руснаците е да създават нестабилност в Европейския регион.

"Предполагаме, че главното, което искат да направят, е разрушение на ЕС като общност. Ние се намираме на предна линия. Когато САЩ забраняват да използваме американското оръжие на територията на Руската федерация, няма логика. Никой не говори, че с американските ракети Украйна ще разруши Ермитаж или Кремъл", обясни доц. Бенатов пред телевизията.

Бенотов допълни, че мандарът на украинския президент Володимир Зеленски формално е приключил на 20 май. Президентски избори е трябвало да има още през март, но страната е във военно положение и парламентът няма как да ги настрочи. “Скоро ще свърши и мандатът на парламента. Украинската Конституция казва, че избори не са възможни във време на военно положение. Украйна не може да осигури избори на своята територия", стана ясно от думите на Бенотав.

Кореспондентът допълни още, че Руската федерация е напрвила избори на окупирани територии, а това е пряко нарушение на Женевските конвенции. Изборите там са нелегитимни.

"Руснаците дълго време търсиха нова кандидатура на мястото на г-н Жириновски, който почина преди две години. Накрая установиха, че г-н Медведев може да бъде официален клоун на Руската федерация", коментира кореспондентът ни в Киев.

Крим е стратегически за контрола на Черно море. "Руснаците вече не ползват Кримския мост като път за военни стоки и товари. Разрушаваме и руския черноморски флот", обобщи доц. Бенатов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase