Снимка: Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

В Русия обсъждат пълна забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни. Както е известно енергийните напитки съдържат кофеин, а прекалената им консумация от деца може да доведе до развитие на хронично главоболие и натоварване на нервната система, каза пред ТАСС Стела Хамхоева, гастроентеролог в Руската детска клинична болница към министерството на здравеопазването.

Хамхоева обясни, че ако детето консумира кофеин в големи дози, то това може да предизвика главоболие.

”Родителите на такива деца отбелязват безсъние, раздразнителност у детето, което се отразява на представянето в училище. Колкото повече детето консумира продукти, съдържащи кофеин, толкова повече се появяват негативни ефекти върху организма му", обясни специалистът, цитиран от БТА.

Стела Хамхоева допълни, че енергийните напитки виляят и на сърдечно-съдовата система - води до повишаване на кръвното налягане, отделяне на адреналин и промени в сърдечния ритъм, а предозирането на това вещество може да доведе до изтощаване на нервната система, което ще се отрази негативно на благосъстоянието.

С цел превенция на децата и здравето им, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин съобщи за внасянето в камарата на законопроект за забрана на продажбата на енергийни напитки на непълнолетни в цяла Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase