Снимка: Telegram

Първият транссексуален политик в Русия се върна към пола, който му е определен при раждането, като се извини на нацията и заяви, че е бил "патриот".

34-годишният Роман Алешин, който преди това се е казвал Юлия Алешина, каза в публикация в Telegram, че е взел решението по време на православния пост, когато майка му му казала, че е кръстен на седем месеца.

"Прегледах старите албуми на моите предци, помолих се за тях и това помогна да свикна с идеята, че съм мъж", пише той и добавя: "Аз съм патриот на моята страна, затова живея в Русия . Извинявам се на целия руски народ!"

Алешин каза, че изборът за преход е дошъл след период на "духовна мъка" преди втората неделя на Великден, добавяйки: "В крайна сметка смяната от един психологически пол на друг е трудна".

Новата профилна снимка на Алешин го показва с подстригана коса и брада.

Идентифицирайки се като жена и носейки дълга руса коса, Алешин преди това е бил ръководител на регионалното подразделение на партията "Гражданская инициатива" (Гражданска инициатива) в региона Алтай в Сибир. Той планираше да се кандидатира за губернатор на региона миналата година, но не събра достатъчно подписи за подкрепа, за да се регистрира.

Той цитира ново законодателство в Русия, което забранява операциите за смяна на пола като причина, поради която повече хора не са склонни да го подкрепят. Законът, одобрен от президента Путин през юли, също забрани хормоналната терапия като част от процеса на преход към пола и направи невъзможно промяната на пола на човек в официални документи или публични регистри. По-рано Алешин каза, че преходът му от мъж към жена е отнел около година и половина.

Алешин каза във вестникарско интервю през септември, че управляващата партия на Путин "Единна Русия" е "приела този закон, за да спечели популярност и да се задържи на власт възможно най-дълго", добавяйки: "Това ще създаде повече омраза в обществото".

Законодателството е част от вълна от дискриминация срещу LGBTQ хора в Русия през последното десетилетие. Страната забрани всякакво публично одобрение на "нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни през 2013 г. и разшири обхвата на възрастните през 2022 г. Еднополовите бракове бяха забранени през 2020 г.

Путин и неговите съюзници в православната църква заявиха, че мерките са необходими за защита на "традиционните семейни ценности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase