Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Съзнателно изчаках истерията за "Боташ" да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя. Призовавам народните представители със същата стръв, с която се нахвърлиха върху договора с "Боташ" да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван - за вътрешна консумация и за продажби навън. Трябва да се извърши щателна проверка откъде и какъв газ внасяме", коментира президентът Румен Радев.

Според него на много от депутатите истината не им изнася. "Когато бяха на власт те спряха договора с "Газпром" и декларираха, че никога повече няма да внасяме руска газ", допълни Радев, цитиран от БНТ.

Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират търговете за втечнен газ, започнаха да внасят масово руски газ.

Те приеха абсурдната енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор, каза още президентът и предупреди, че вероятността от началото на следващата година да не се поднови преноса на газ от Русия през Украйна за Европа, е голяма. Тогава и Австрия, и Унгария ще имат остра нужда от нови източници и маршрути. За да печели България, трябва националните интереси да се поставят над партийните и личните, заяви Радев.

Подкрепям напълно Димитър Главчев в избора му за който и да е министър. Отговорността е негова, каза още президентът.

Той благодари на депутатите в Народното събрание, че са взели аварийнии мерки за прекратяване на отлива от армията чрез увеличаването на заплатите.

На въпрос за Елена Йончева, която ще приеме номинацията на ДПС за европарламента, Радев каза: Всеки е свободен да търси подкрепа там, където намери за добре, но и да носи отговорност за своите решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase