Снимка: архив, БГНЕС

Алексей Навални бе християнин, който осъди инвазията в Украйна, наричайки я "едно безумно начинание, основано на лъжи", но църквата, в която ще се състои погребението му, е събирала дарения за руската армия и ентусиазирано рекламира подкрепата си за войната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Навални, най-известният руски опозиционен политик, почина внезапно на 16 февруари в арктическа наказателна колония, където излежаваше присъда от над 30 години затвор. Кремъл отхвърля обвиненията на семейството му, че е направил така, че Навални да бъде убит.

Църквата се намира близо до мястото, където Навални някога е живял в югоизточната част на Москва.

Многобройни публикации в социалните медийни платформи на църквата в рамките на последните две седмици ясно показват, че нейните духовници и миряни подкрепят войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

На кадри от видеоклип се вижда как свещеник и друг мъж стоят пред джип "Нива" в близост до църквата. Неидентифициран мъжки глас казва, че той е бил закупен с дарени средства, за да помогне на "нашите воини" в Украйна и им пожелава победа и безопасно завръщане.

Друго видео, публикувано от неделното училище на църквата, показва осем млади момичета - всички, с изключение на едно, носещи зелени армейски шапки. Те маршируват на сцена, а от високоговорител звучи военна песен и публиката ръкопляска в унисон. Видеото е от миналата седмица, когато в Русия бе отбелязан Денят на "Защитника на родината".

Според неделното училище децата и техните родители също така са посетили в навечерието на военния празник главната църква на руските въоръжените сили, където са се възхищавали на мозайки и витражи, посветени на исторически руски победи.

От по-отдавнашни публикации, видени от Ройтерс, става ясно, че поклонници от църквата са събрали пари за закупуване на дронове, термобельо и други артикули за руските войски. Доброволци пък са изтъкали камуфлажни мрежи, а деца са писали насърчителни писма до войници - типични прояви на подкрепа в Русия в момент, когато Путин подчерта необходимостта от национално единство, а Руската православна църква изрази пълната си подкрепа за войната.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase