Снимка: БГНЕС

Мария Певчих, председател на Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални, каза във видео изявление, публикувано в понеделник, че Владимир Путин е убил Навални, защото екипът на Навални е "осигурил решение за неговата размяна".

В началото на февруари, каза Певчих, на Владимир Путин е отправено предложение за размяна на Алексей Навални и "двама американски граждани" за бившия офицер от ФСБ Вадим Красиков, който уби бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили в Германия през 2019 г.

"Получих потвърждение, че преговорите са във финалната си фаза на 15 февруари вечерта", каза Певчих. "На 16 февруари Алексей беше убит."

"След началото на войната стана ясно, че трябва да измъкнем Навални от затвора на всяка цена – спешно", каза Певчих. Тъй като Алексей Навални е руски гражданин, обясни тя, неговият екип реши да потърси "хуманитарна размяна", процес, при който чужди държави исторически освобождават руски шпиони в замяна на политически затворници.

Певчих каза, че сътрудниците на Навални са започнали със съставянето на списък с руски политически затворници, чието освобождаване ще поискат, докато разследващият журналист Христо Грозев едновременно е "търсил и идентифицирал" руски шпиони в затвори в чужбина.

"Отне ни цели две години, за да реализираме този план. Можеше да отнеме по-малко", каза тя. "Ако имаше желание и политическа воля, това щеше да е въпрос на месеци, а не на години. Но нямаше достатъчно желание или воля. Огромни усилия, безкрайно убеждаване, седмици чакане на отговор, десетки пътувания и стотици обаждания без отговор. Американски и германски служители кимнаха разбиращо. Те говореха колко е важно да помогнем на Навални и други политически затворници, стиснаха ни ръцете, дадоха обещания и не направиха нищо."

Екипът в крайна сметка постигна напредък с помощта на влиятелни хора, които водеха "неофициални преговори с бандитите на Путин", понякога рискувайки живота и кариерата си, каза Певчих.

Планът най-накрая "получи одобрение" през пролетта на 2023 г., продължи тя. "Това беше последвано от месеци на колебание и грешна комуникация от различни играчи. До декември 2023 г. обаче планът беше "отново в действие". Според Певчих е имало "следи" от тези "почти преговори" в медиите, включително в репортажите в американските новини за предполагаемото желание на Путин да осигури освобождаването на Красиков, както и в алюзията на Путин по темата в интервюто му с Тъкър Карлсън по-рано този месец.

"Путин можеше да получи Красиков", каза Певчих. "Но само ако се откаже от Навални".

След като научила за смъртта на Навални, каза Певчих, й казали, че руският милиардер Роман Абрамович в крайна сметка е предал предложението за размяна на Владимир Путин. Когато тя се свърза с Абрамович за коментар, той нито потвърдил, нито отрекъл, че е участвал като неофициален преговарящ в преговорите.

"Разказвам ви тази история, за да имате отговор на въпроса защо Навални беше убит точно сега", каза Певчих. "На Путин беше изяснено, че единственият начин да получи Красиков е да го размени с Навални. Тя продължи: "Не мога да търпя, че Навални е на свобода", помисли си Путин. "И тъй като по принцип са готови да разменят Красиков, просто трябва да се отърва от разменната монета. Тогава ще предложа някой друг, когато му дойде времето."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase