Снимка: Bulgaria ON AIR

"Украйна вече е доста уморена, изнервена, но все още стоим на място и се борим. Страната в момента има няколко зони, първата зона е близко до линията на фронта, там по никакъв начин няма нормален живот - унищожени градове и села. Другата зона са градове като Запорожие, Херсон, Харков, там животът е ужасен. Имам доста познати в Харков и руснаците всяка нощ изстрелват различни ракети, дронове", разказа доц. Даниел Бенатов за "България сутрин".

Последните две години той успява да покаже и разкаже от първо лице всичко за руската инвазия.

Събеседникът припомни, че Харков се намира на едва 40 км от границата с Русия.

"При нас в Киев и някои други градове е горе-долу спокойно, но всяка нощ е като лотария. Човек ляга в леглото и не знае какво ще се случи през нощта и какво ще се случи сутринта. Вие, както и всички други разбират, че Украйна няма възможност за произвеждане на оръжия. Заради това ние сме доста силно зависими от подкрепата на международни институции. Украинските войници доста добре воюват, изучават бързо новите оръжия, но ние вече нямаме промишленост", допълни доц. Бенатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Украйна очаква голяма реформа в мобилизацията: "Войниците трябва да могат да се заменят и да си вземат почивка. Човек отива в армията и не знае кога ще се върне".

"В Русия няма никакви избори, голяма грешка е да се казва, че президент на Русия ще бъде избран, той няма да бъде избран. Той е диктатор и изборите изглеждат като театрален фарс. Той е цар, не е президент. Нямам оптимизъм и към Доналд Тръмп, защото навсякъде в САЩ и ЕС хората излизат популисти", коментира доц. Даниел Бенатов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase