Снимка БГНЕС, архив

Тялото на починалия в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални очевидно не е в моргата, където затворническите власти казаха в петък, че се съхранява, съобщи екипът му в социалните медии. Адвокатът на Навални, който пристигна в град Салехард с майката на починалия Людмила, се обадил на номер в моргата и му било казано, че „тялото на Алексей не е в моргата“, както твърдят от затвора, където е починал.

По-рано Кира Ярмиш, говорителката на Навални, призова тялото му да бъде върнато на семейството „незабавно“. Ярмиш заяви, че майката на Навални е била уведомена вчера, че той е починал и тялото му е в Салехард, град близо до арктическия затвор, където е бил държан.

Екипът на Алексей Навални в събота обвини руските власти, че се опитват да "прикрият следите си", като отказват да дадат тленните останки на роднините му. „Очевидно е, че убийците искат да прикрият следите си и затова не предават тялото на Алексей, криейки го дори от майка му“, каза екипът му в публикация в Telegram.

Руските следователи са информирали един от адвокатите на опозиционния лидер Алексей Навални, че причината за смъртта му в затвора все още не е известна, обяви говорителката на починалия Кира Ярмиш.

От думите й в платформата X стана ясно, че на адвоката на Навални е било казано, че резултатите от нов преглед на тялото ще бъдат достъпни едва следващата седмица. Ярмиш обвини служителите в „лъжа“, за да избегнат предаването на тялото на семейството.

Протести в големите руски градове

Междувременно Руската полиция е задържала над 100 души на спонтанни митинги в памет на починалия опозиционен лидер Алексей Навални, съобщи правозащитната група OVD-Info. Отделни граждани бяха забелязани да се събират и да поставят цвета на импровизирани паметници в цяла Русия късно снощи. В някои от случаите те бяха задържани от полицията, става ясно от кадри, публикувани в социалните медии. Към 17 февруари „над 101 души“ вече са били задържани в 10 града, включително 64 във втория по големина град в Русия Санкт Петербург, съобщи OVD-Info. Единадесет души са били задържани в столицата Москва, а множество други в градовете Нижни Новгород, Краснодар, Ростов на Дон и Твер.

Протестите са незаконни в Русия според строгите закони срещу дисидентството, особено строги мерки са наложени върху митингите в подкрепа на Навални. Властите в руската столица предупредиха вчера гражданите да не участват в масов митинг в центъра на Москва.

Независимата медия Sota съобщи, че маскирана полиция задържа около 15 души край паметника на жертвите на съветските репресии, където опечалени положиха цветя за Навални. Във видеозаписи, публикувани в Telegram на Sota от паметника, известен като „Стената на скръбта“, се вижда как полицаите влачат хора към полицейски микробуси.

Г-7 почете опозиционера

Министрите на външните работи на Г-7, които се срещнаха в Мюнхен, почетоха с минута мълчание паметта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, съобщи кабинетът на италианския външен министър Антонио Таяни. Той „откри срещата на министрите от Г-7 в Мюнхен, като поиска минута мълчание в памет на Алексей Навални“, съобщи италианското външно министерство. В момента Рим е ротационен председател на групата на седемте най-силни в икономическо отношение западни държави. „Заради своите идеи и борбата си за свобода и срещу корупцията в Русия Навални всъщност беше доведен до смърт“, каза Таяни. „Русия трябва да хвърли светлина върху смъртта му и да спре неприемливите репресии срещу политическото несъгласие“, се казва в съобщението. Смъртта на Навални в арктически затвор настъпи месец преди избори, на които се очаква Владимир Путин да спечели нов президентски мандат. Смъртта лиши руската опозиция от нейната най-изявена фигура във време на интензивни репресии и на военна кампания на Москва в Украйна.

Смъртта на Навални беше е "много тъжен ден" за Русия и трябва да доведе до международни действия, каза съпругата на убития бивш шпионин Александър Литвиненко пред АФП. Марина Литвиненко, чийто съпруг Александър почина от радиационно отравяне през 2006 г. на 43-годишна възраст, след като три седмици преди това бе пил в луксозен лондонски хотел чай, примесен с радиоактивен полоний, сподели пред АФП, че съчувства на съпругата на Навални Юлия. „Разбирам много добре Юлия след това, което се случи със съпруга й. Винаги си мислиш, че никога няма да ти се случи“, каза тя. „Това беше много тъжен ден, не само за семейството на Алексей Навални, за неговата съпруга и неговия син и дъщеря, това беше много тъжен ден за много руснаци, които вярват в по-добро бъдеще за Русия. Бях много ядосана".

Тя каза на Юлия Навални да се увери, че на международната общност „не е позволено да забрави за това“. „Не е достатъчно да говорим за това само вчера, днес и може би още няколко дни. Трябва да се говори за това през цялото време, докато не получите справедливост“, призова Марина Литвиненко, която сега преподава уроци по танци в Лондон. От решаващо значение е подкрепа на Украйна във войната й срещу Русия, добави тя. „Единственият начин, по който искате да помогнете на руската опозиция да смаже режима на Путин, е да подкрепите Украйна. „Вярвам само (в) украинска победа на фронтовата линия. Това може да накара хората в Русия да тръгнат към промяна“, обясни тя.

"Не се предавайте"

В края на миналата година 47-годишния Навални беше преместен в отдалечен арктическа затвор в Ямало-Ненецкия регион, който се намира в Северен Сибир. През януари той каза, че ежедневието му включва разходки в затвора при минусови температури. Откакто беше арестуван през 2021 г., той прекара повече от 300 дни в изолация, където затворническите власти го държаха заради предполагаеми дребни нарушения на затворническите правила. Последната публикация в канала на Навални в Telegram, която той управлява чрез своите адвокати и екип в изгнание, беше почит към съпругата му, публикувана на „Свети Валентин“. В документален филм, заснет преди да се върне в Русия, Навални беше попитан какво послание иска да остави на руския народ, ако умре или бъде убит. „Не се предавайте. Не трябва, не може да се предадете“, каза той. „Всичко, което е необходимо за триумфа но злото, е добрите хора да не правят нищо. Затова не правете това“.

В поредица от дела той беше осъден на 19 години затвор по обвинения, които бяха широко осъдени от правозащитни групи и на Запад като възмездие за опозицията му срещу Кремъл. Завръщането му в Русия, макар да знаеше, че ще бъде хвърлен зад решетките, му донесе възхищение. „Не се страхувам и ви призовавам да не се страхувате“, каза той в призив към поддръжниците си, когато кацна в Москва, мигове преди да бъде задържан по обвинения, свързани със стара присъда за измама. Неговият арест през 2021 г. предизвика някои от най-големите демонстрации, които Русия е виждала от десетилетия, и хиляди бяха задържани на митинги в цялата страна, призоваващи за освобождаването му.

Зад решетките той беше твърд противник на пълномащабната военна офанзива на Москва срещу Украйна и наблюдаваше безпомощно как Кремъл разбива организацията му и затваря съюзниците му. Десетки негови поддръжници избягаха в изгнание и продължиха кампанията срещу офанзивата в Украйна и репресиите в Русия. /БГНЕС, АФП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase