Снимка БГНЕС, архив

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, предаде АФП.

Противникът на Путин, който стана известен с твърденията си за огромна корупция в Русия, бе в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг.

Още по темата
Дълго време той бе в изолация, а негови адвокати и поддръжници бяха задочно осъдени.

Информацията за смъртта му идва от федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация.

На този етап новината не е официално потвърдена от независими източници.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Навални излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор. Както съобщава сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase