Снимка: БГНЕС

Майката на руския опозиционен лидер Алексей Навални каза, че синът й е бил "жив, здрав и щастлив", когато го е видяла за последен път на 12 февруари, предаде АФП.

"Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме го в затвора на (12 февруари) на среща. Беше жив, здрав и щастлив”, каза тя.

Негов съдружник също отсече: "Не бързайте да го погребвате!"

"Нямаме причина да вярваме на държавната пропаганда. Лъжеха, лъжат и ще продължават да лъжат. Ако е вярно, тогава не е "Навални е мъртъв", а "Путин уби Навални" и само по този начин. Но аз изобщо не им вярвам. Не бързайте да погребвате Алексей", заяви Леонид Волков.

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаема "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор.

Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.

 Последният пост на Навални в Instagram е публикуван на 14-февруари. Той е обяснение в любов на съпругата му.

"Между нас има градове и хиляди километри", гласи публикацията. "Но чувствам, че си близо всяка секунда и те обичам все повече и повече"

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase