Снимка: БГНЕС

Руска въздушна атака в събота срещу центъра на град Харков рани най-малко осем души, поразявайки медицинско заведение, жилищни сгради и други цивилни обекти, заяви областният управител, цитиран от Ройтерс.

"В момента лекарите оказват помощ на осем жертви, всички са хоспитализирани", написа в Телеграм Олег Синегубов, областният управител на Харковска област.

"Окупаторите удариха централната част на град Харков", посочи той и добави, че е била засегната "изключително гражданска инфраструктура". Това включва "лечебно заведение, многофамилни жилищни сгради, магазини и други обществени места, и транспорт", каза той, цитиран от БНР.

Според Синегубов Русия е нанесла шест удара. "По-специално, те удариха централната част на град Харков. Има щети на гражданската инфраструктура", написа той в Телеграм.

Местни канали в Telegram показват снимки с щети в хотел Kharkiv Palace в центъра на града.

Кметът Игор Терехов каза, че руската атака е причинила "сериозни щети" и пожар в жилищна сграда и че се събира информация за жертви.

Силни експлозии са били чути и в областния център Одеса по време на въздушна атака, съобщи УНИАН.

Взривовете са чути от жители в различни райони на града. Преди това силите за отбрана на Южна Украйна съобщиха, че тактическата авиация на окупаторите действа в Черно море. „Възможни са изстрелвания“, предупредиха военните.

Началникът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер се обърна към гражданите с молба да се грижат за собствената си безопасност. "Одеска област, моля, останете на безопасни места, докато светлините не изгаснат. Пазете себе си и близките си", призова служителят. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase