Снимка: БГНЕС

От 240 години Русия разполага черноморския си флот в Крим. Сега президентът Владимир Путин рискува да загуби водещия морски център, тъй като Украйна засилва атаките на окупирания полуостров.

Нападенията принудиха Русия да премести корабите си по-далеч от опасната зона, почти десетилетие след като Путин анексира Крим с цел да запази присъствието на флота там, докато Киев се приближава към САЩ и Европа.

„Нито едно кримско пристанище вече не е безопасно за руските военни кораби“, казва Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии в Москва. Украйна „на практика е изхвърлила флота от Крим“.

При последното нападение с крилата ракета във вторник в източното кримско пристанище Феодосия беше ударен голям руски десантен кораб. Според украинските въоръжени сили и независимите оценки на разузнавателната служба Oryx, която разполага с отворен източник, Русия е загубила най-малко 20 плавателни съда, включително военни кораби, подводница и десантни кораби, откакто Путин нареди пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Пробивът в Крим е добра новина за Украйна, след като дългоочакваната контраофанзива по суша не успя да изтласка руските сили от окупираните територии в източната и южната част на страната. Политическите спорове в САЩ и Европейския съюз спират отпускането на финансова и военна помощ за Украйна в размер на над 110 млрд. долара, което поставя под съмнение подкрепата на съюзниците за Киев, тъй като войната продължава вече две години, а нейният край не се вижда.

Въпреки че атаките увеличиха натиска върху руската отбрана на полуострова, както и върху линиите за снабдяване на войските в окупираната Южна Украйна, те вероятно ще имат ограничено въздействие върху развитието на бойните действия, тъй като сраженията на сушата до голяма степен са в застой.

Успехът на Украйна по море е още по-забележителен, защото тя няма собствени военни кораби. Вместо това тя оспорва военноморското превъзходство на Русия с помощта на ракети и безпилотни морски самолети.

Украинските атаки принудиха Русия да приеме „по-постоянен модел на базиране по източното черноморско крайбрежие, тъй като прехвърля активи от Крим“, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Доставките на британски крилати ракети Storm Shadow и френски крилати ракети Scalp помогнаха на Украйна да промени баланса в своя полза, като ѝ позволиха да избегне противовъздушната отбрана и да нанесе точни удари по руски цели.

Набезите се оказаха толкова ефективни, че помогнаха на Украйна да прекъсне усилията на Кремъл да блокира износа на зърно през Черно море, след като през юли Москва се отказа от споразумение, сключено с посредничеството на ООН и Турция, което гарантираше безопасното преминаване на корабите. От август насам Украйна е превозила през прохода 10 милиона тона стоки, предимно зърнени култури.

Руският флот „вече не може да оперира в западната част на Черно море“, заяви украинският президент Володимир Зеленски на 24 октомври, наричайки това „историческо постижение“ за страната си. Въпреки че украинските сили все още не са установили пълен контрол над Крим и водите му, „Ние ще го направим. Това е само въпрос на време“, казва той.

Военноморските сили на Украйна съобщиха в четвъртък, че шест руски военни кораба са действали в Черно море, но също така обвиниха Москва, че е изключила транспондерите за определяне на местоположението на корабите.

Потъването на руския флагмански ракетен крайцер „Москва“ през април миналата година беше най-значимата загуба. Украйна заяви, че нейните ракети „Нептун“ са атакували кораба, който е потънал след избухването на пожар. Тогава Русия заяви, че корабът е потънал по време на буря, въпреки че видеоклипове в социалните медии опровергаха това обяснение.

Мостът през Керченския проток, който свързва Русия с Крим и се използва за снабдяване на силите на Москва, е бил атакуван два пъти - през октомври миналата година и през юли. През септември Украйна удари друга корабостроителница на западния бряг на Крим, като засегна два военноморски кораба.

През септември тя изстреля крилати ракети по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол в Крим, като нанесе значителни щети и накара Русия да премести корабите си в други пристанища, включително Феодосия и Норосийск.

Русия не е коментирала местоположението на черноморския си флот, въпреки че сателитни снимки показват, че корабите вероятно са се преместили от Севастопол след удара по щаба.

След нападението във Феодосия тази седмица руският флот вече е основно зависим от Новоросийск. Все пак през август украински военноморски дронове успяха да унищожат голям десантен кораб там.

Очаква се руските планове за изграждане на военноморска база още по на юг по черноморското крайбрежие в подкрепяния от Кремъл сепаратистки регион Абхазия в Грузия да отнемат няколко години. Абхазия е международно призната като част от Грузия, която протестира срещу този ход.

Руският флот се оказа уязвим в Крим въпреки мащабните разходи за укрепване на отбраната на полуострова. Малко след анексирането през 2014 г. министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че до 2020 г. Русия ще инвестира 86 млрд. рубли (повече от 2,4 млрд. долара) в нови единици за противовъздушна отбрана и морски сили.

Проруският военен канал в Telegram Rybar, който има 1,2 милиона абонати, насочи гнева си към командването на руския флот за последната загуба, като посочи с пръст „небрежността на Черноморския флот“.

Нито Киев, нито Лондон са потвърдили, че при последното нападение е използвана ракета Storm Shadow, въпреки че британският министър на отбраната Грант Шапс приветства украинския удар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase