Снимка: архив, БГНЕС

Русия официално обяви, че десантният ѝ кораб "Новочеркаск" е бил поразен от Украйна в Черно море днес, предаде Ройтерс. Освен това Москва съобщи за един убит човек и двама ранени при украинската атака срещу пристанищния град Феодосия на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

Още по темата
Руското министерство на отбраната, цитирано от агенция Интерфакс, информира, че украинското нападение е било с крилати ракети, изстреляни от самолет.

Информацията за жертвите е на назначения от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов.

"В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", написа той в приложението "Телеграм", като увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян". Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи".

Вследствие на пожара обаче е било блокирано движението във Феодосия, посочва Ройтерс. Заминаващите влакове са били пренасочени от централната железопътна гара на Феодосия към друга местна гара - Айвазовската.

По-рано днес украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили в Черно море руския военен кораб "Новочеркаск", за който се предполага, че е превозвал ирански бойни дронове, използвани от Москва в конфликта с Киев.

"Големият десантен кораб "Новочеркаск" беше "унищожен" от пилоти на ВВС", съобщиха украинските сили в "Телеграм". "Казват, че той е превозвал ирански дронове камикадзе "Шахед", използвани широко от Русия срещу Украйна", се допълна в публикацията в социалната платформа.

Въоръжените сили не уточниха мястото на удара, но командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олешчук публикува видео, на което се вижда експлозия в руската военноморска база в пристанищния град Феодосия на окупирания от Русия Кримски полуостров.

Освен това Олешчук изказа благодарност на "пилотите и всички участвали за прекрасната работа" и подкани руснаците да напуснат Крим, "преди да е станало късно".

Украйна често нанася удари в Крим, насочени по-специално срещу руски военни обекти. През април 2022 г. беше потопен крайцерът "Москва", флагман на руския Черноморски флот, припомнят световните агенции.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase